Miért halhat bele a kutyád, ha a forró autóban hagyod?

Ahogy elkezdődik a nyár, nem csupán Magyarországról, de sajnos a fejlett világ minden tájáról érkeznek a forró autókban hagyott kutyák haláláról szóló szívszorító hírek. Túlhevülésben elpusztulni egy borzasztó halálnem, ráadásul tökéletesen elkerülhető. Lenne, ha a gondatlan gazdik csak egy picit is odafigyelnének. Nincs olyan, hogy "csak beugrom a Tescoba". Hőségben az autóban hagyott kutyád akár 15 perc alatt is életveszélyes állapotba kerülhet. Nézzük, miért!

Kaliforniai tűzoltók készülnek megmenteni egy forró autóban rekedt kutyát (fotó)

Először is fontos tudnunk, hogy a kutyának csak a talpán és az orrán vannak izzadtságmirigyei, így testének nagy részét képtelen így lehűteni. A kutya a forróság ellen a lihegéssel és a szőrével védekezik. Bár ez utóbbi furcsának tűnhet, de míg a bundájuk télen a hidegtől védi a testüket, addig nyáron képes minimális "szigetelést" is nyújtani a napfény ellen.

A lihegéssel, amellyel a kutyák próbálják hűteni a testüket, ugyanakkor folyamatosan nedvességet veszítenek. Ha a testhőmérsékletük eléri a 39-40 fokot, akkor lázas állapot alakul ki, 41 fok felett pedig bármelyik másodperben megtörténhet az orvosi értelemben vett hőguta. Az intenzív hőségben a kutya minden egyes létfontosságú szerve már néhány perc alatt komoly veszélybe kerülhet.

Az árnyékban való parkolás, a fényvisszaverő ablakdíszek, vagy a cseppet lehúzott ablak csak minimális segítséget jelentenek, és legfeljebb percekkel tolják ki a potenciálisan életveszélyes helyzet kialakulását.

Az alábbi grafikán, amelyet az angliai Metro újság készített, a fenti vízszintes sorban a külső hőmérséklet látható, bal oldalon az eltelt percek száma, középütt pedig az, adott hőmérséklet mellett az adott idő elteltével milyen meleg lesz egy zárt autóban:


Adódik a kérdés, hogy mit tehetsz, ha melegben autóban hagyott kutyát látsz.
Első lépésben hívd a rendőrséget, és kérj segítséget. Az Állatvédelmi törvény kimondja, hogy "16. § (1) A kedvtelésből tartott állatokkal kíméletesen kell bánni, azoknak szükségtelenül fájdalmat, szenvedést, illetve félelmet okozni nem szabad". Ezért ha bármi olyasmit tapasztalsz, ami törvénybe ütközik, minden jogod és okod megvan, hogy rendőri segítséget kérj.
Ha az autó például egy bavásárlóközpont parkolójában áll, érdemes bemondatnod a rendszámot, és kérni, hogy az autó tulajdonosa azonnal fáradjon a négykerekűhöz. (Ha a kutyája nem, legalább a kocsi talán érdekli annyira, hogy szedi a lábát.)

Nem biztathatunk senkit önbíráskodásra, de ha a kutya láthatóan nagyon rosszul van (alig mozdul, folyik a nyála, folyamatosan liheg, kilóg a nyelve), akkor senkit nem akarnánk lebeszélni arról, hogy elsődlegesen az állat életét próbálja megmenteni. Sajnos nem kell sokat keresgélni videomegosztó portálokon ahhoz, hogy olyan felvételeket találjunk, amelyekben hiába próbáltak jószándékú állampolárok segíteni, mire sikerült egy kutyát kimenteniük az autóból, a szerencsétlen állat létfontosságú szervei már felmondták a szolgálatot.

Remélhetőleg nem kerülsz olyan helyzetbe, amikor döntened kell, hogy vársz, és ezzel a kutya életét kockáztatod, vagy a másik ujjadba harapsz, és más tulajdonában (autó) kárt téve kell megpróbálnod más tulajdonát (kutya) megmenteni. Ha mégis így alakul, csak azt tudjuk kívánni, hogy a kisebb rosszat válaszd...

Tags:

Megosztás:

0 megjegyzés